Τα 200 χρόνια από τη γέννηση ενός εκ των σπουδαιότερων πιονέρων του επιστημονικού κόσμου και συγκεκριμένα του “πατέρα” της εξελικτικής θεωρίας, Κάρολου Δαρβίνου, γιορτάζει η ανθρωπότητα στις 12 Φεβρουαρίου του 2009.

Τα έργα του "Περί προέλευσης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής" και η “Καταγωγή του Ανθρώπου” προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις, καθώς ο Δαρβίνος ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την προέλευση του ανθρώπου με αυτή των πρωτεύοντων θηλαστικών, ερχόμενος σε σύγκρουση με την χριστιανική πίστη.

Ο Δαρβίνος είχε δείξει από νωρίς το κάλεσμα του. Αν και ο πατέρας του, του ασκούσε πίεση να γίνει κληρικός (για αυτό άλλωστε τον έστειλαν στο Κέιμπριτζ για σπουδές θεολογίας, μετά από ένα γρήγορο “πέρασμα” από την Ιατρική Σχολή του Εδιμβούργου), ο Δαρβίνος είχε πάθος με τη βοτανολογία, τη μελέτη του φυσικού κόσμου, τη συλλογή σκαθαριών κ.α. Ο κοινωνικός του περίγυρος αποτελείτο δε από φυσιοδίφες σαν και τον ίδιο.

Αφορμή για τη σύλληψη της ιδέας περί της προέλευσης του ανθρώπινου είδους στάθηκε το πενταετές ταξίδι του με το “HMS Beagle” στη Νότια Αμερική και δη στα Νησιά Γκαλαπάγκος -όπου συμμετείχε μετά από παρότρυνση του καθηγητή του στο πανεπιστήμιο John Stevens Henslow- καθώς οι παρατηρήσεις του από αυτά τα εξωτικά μέρη του πρόσφεραν την "τροφή" για να αρχίσει να δίνει σχήμα στην εξελικτική θεωρία.

Χρειάστηκαν 17 χρόνια για να εκδώσει το έργο-σταθμό "Περί προέλευσης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής" το 1858. Μέχρι τότε η πλειονότητα των Ευρωπαίων πίστευε πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από το Θεό μέσα σε επτά ημέρες. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας που οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του συγγράμματος του Δαρβίνου ήταν οι εκπρόσωποι του Κλήρου. Παρά τις αντιδράσεις από την Εκκλησία, το έργο του έγινε ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, ενώ θεωρήθηκε πως δεν είναι ασύμβατο με το χριστιανισμό.

Ο Δαρβίνος παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Emma Wedgewood και το ζευγάρι έκανε 10 παιδιά. Λέγεται πως από ευαισθησία προς την πίστη της Έμμα στο χριστιανισμό, ο Δαρβίνος κρατούσε την άποψη του για τη θρησκεία για τον εαυτό του. Αν και αγνωστικιστής, ο Δαρβίνος ενταφιάστηκε στο Ουέστμινστερ, γεγονός που αντανακλά το κύρος που κατείχε στη Μεγάλη Βρετανία.

κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το κανονικό μέγεθος