Posted by : Silversurfer

Tον πρώτο κατάλογο των ορατών άστρων τον έφτιαξε ο 'Ίππαρχος, ο σπουδαίος αστρονόμος της αρχαιότητας.

Ο κατάλογος αυτός περιείχε 1.022 άστρα, ορατά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από τα λαμπρότερα τον βόρειου ουρανού, και συντάχθηκε με αφορμή την ανάλαμψη ενός νόβα (καινοφανή), το 134 π.Χ.

Η ιδέα του Ιππάρχου, να καταγράψει τα γνωστά μέχρι τότε άστρα, ήταν πραγματικά μεγαλοφυής. Ο κατάλογός τον ήταν το πρώτο επιστημονικό υλικό, η πρώτη πραγματική εικόνα τον έναστρου ουρανού. Σ' αυτό το υλικό βασίστηκαν οι πρώτοι αστρονόμοι, αλλά και οι μεταγενέστεροι, για να προχωρήσουν στην έρευνα τον ουρανού. Για το λόγο αυτόν ο 'Ιππαρχος δίκαια Θεωρείται ο πατέρας της Αστρονομίας.

m Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (2ος μ.Χ. αιώνας) αναφέρει στη Μυθολογία τον ότι την πρώτη κατάταξη των άστρων την έκανε ο Κένταυρος Χείρωνας, για να τη χρησιμοποιήσουν οι Αργοναύτες στο ταξίδι τους στην Κολχίδα. Αυτό και μόνο το γεγονός μάς δείχνει τη μεγάλη σημασία που είχε στην αρ­χαιότητα η ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ, το να βρεις, δηλαδή, και να αναγνωρίσεις τα άστρα στον ουρανό.

Ουρανογραφία, λοιπόν, είναι η γνώση τον να διαβάζεις τον ουρανό.

Για να το πετύχουμε αυτό, μας χρειάζονται μερικά αρχικά αναγνωριστικά σημάδια και η μέθοδος για να βρούμε και να αναγνωρίσουμε τα υπόλοιπα.

'Ετσι, λοιπόν, για το φανταστικό ταξίδι μας στο λαμπρό κόσμο των άστρων χρειαζόμαστε, για να μη χαθούμε στα περίπλοκα μονοπάτια τον ουρανού, έναν ουράνιο χάρτη και έναν κύριο αστερισμό ως αρχή. Διαλέγουμε, λοιπόν, τον ενκολοδιάκριτο αστερισμό της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΡΚΤΟΥ.

Και το ταξίδι αρχίζει...

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Καλωσήρθατε στο astroblogic

Popular Post

Ιστολoγια που διαβαζω

  • Πληροφορία, προσοχή, νόημα και μέτρο - *«Όταν η πληροφορία είναι φθηνή, η προσοχή γίνεται ακριβή»* Ζούμε στην εποχή του κορεσμού της πληροφορίας. Η διανομή της έχει γίνει πανεύκολη. Όλοι έχουν έ...
    Πριν από 4 χρόνια
  • - 123
    Πριν από 5 χρόνια
  • Arthur Middleton Young - Στην Ελλάδα ακούμε, διαβάζουμε, και παίρνουμε αυτό που μας αξίζει. Αυτά τα πεδία και οι υποτιθέμενοι δάσκαλοι και ταγοί τους, είναι για τα πανηγύρια, με ελ...
    Πριν από 6 χρόνια
  • Brexit : astrological analysis - *United Kingdom, January 1, 1801 Greenwich, 00:00 am* *Source 1* : *"...**It is cast for the moment of the coming into force of the Act for the Union of G...
    Πριν από 7 χρόνια

Αρχειοθηκη

Blogger templates

- Copyright © Astroblogic -- Powered by Blogger - -